Periodontitist

Dişin destek dokularının geri dönüşü olmayan iltihabı.
Tanım:
Periodontitisin farklı formları vardır, ancak burada anlatılan en sık karşılaşılan formdur: Erişkinlerde yavaş ilerleyen periodontitistir.
Yetişkin nüfusun %80’i periodontal hastalıktan etkilenir.
Diş kaybının en büyük nedeni periodontal hastalıklardır.
Diş eti iltihabını takiben, bakteriler diş eti ile diş arasındaki oluğa girer, daha sonra kök boyunca daha derine ilerlemek için diş etinin ekine saldırır.
Bu göç sırasında, bakteriler tarafından üretilen toksinler ve müteakip inflamatuar reaksiyonlar, dişin tutunma sistemini ve destek dokularını geri dönüşü olmayan bir şekilde yok edecektir.
Daha sonra diş ve derin periodontal dokular arasında periodontal cepler oluşur. Bu periodontal cepler periodontitisin karakteristiğidir.
Bu bakteri saldırısı karşısında kendini savunamayan dişeti: dişeti ataşmanı dişten ayrılır ve kök boyunca göç ederek bakterilerden uzaklaşır: yaygın olarak dişin “kaybolduğu” söylenir.
Gelişim
İlk aşama
Bağlanma kaybının başlangıcı. Bir periodontal cep oluşur, bu : diş eti ve diş arasındaki büyüyen boşluktur. Diş plağı diş eti çizgisinin altına nüfuz eder.
Orta aşama
Diş plağı, diş eti çizgisinin altında tartara dönüşür. Diş eti çizgisinin altındaki bakteriler daha öldürücü hale gelmek için farklılaşır. Kemik emilir, diş eti dokusunun kaybı görünür hale gelir.
ileri aşama
Diş etlerinin tutunma kaybı, dişler arası boşlukların genişlemesine neden olur: dişler arasında delikler oluşur! Kemik erimesi, dişin kemiğe daha az kök salmasını sağlayacak şekildedir: diş hareketli hale gelir.
Son aşamada, diş nakavt edilir.
Genelleştirilmiş periodontitis bağlamında, periodontal cepler tarafından geliştirilen tüm yüzeyler 20 cm²’lik bir yaraya eşdeğerdir!
Belirtiler
- Fırçalarken kolayca kanayan kırmızı ve şiş diş etleri,
- Ağız kokusu
- Diş hareketliliği, dişin alveolar kemikteki ankraj sistemi yavaş yavaş yok edilerek dişleri hareketli hale getirir. Bunlar hareket eder ve birbirinden uzaklaşabilir, bu da çiğnemeyi rahatsız eder.
- Dişeti çekilmesi, dişeti alveolar kemiğe tutunur. Bu yok edildiğinde, diş eti aşağı inebilir ve ardından kökü keşfedebilir: dişeti çekilmesinden bahsediyoruz. Bazı durumlarda, orta derecede diş eti iltihabı ile yarı normal yüzeysel görünümün kalıcılığını görebiliriz, ancak bağlanma kaybı gerçektir ve periodontal cep zaten mevcuttur.
- Periodontal apseler: Hastalığın belirli akut formlarında, periodontal ceplerin barındırdığı bakteriyel odaklar çok ağrılı akut pürülan enfeksiyonlara neden olabilir.
- Diş çıkarmaları: Dişin tüm destek dokuları yok edildiğinde, diş maksimum hareket kabiliyetine sahip olur ve kendiliğinden dişten atılabilir (diş kaybı). Bu, hastalığın son aşamasıdır.