Çekim & Yer Tutucu
Diş Çekimi
Diş çekimi, dişin kemikteki soket denilen yuvasından cerrahi müdahale ile çıkarılması işlemine verilen isimdir.
Basit diş çekimi ise hasta lokal anestezi etkisi altındayken ağız içinde görünen dişlerin çekiminde kullanılan tekniğe verilen isimdir.
Gerektiren Durumlar
Yetişkin bireylerde bazı durumlarda dişlerin çekilmesi gerekli olabilir. Her ne kadar süt dişlerinin çocuklukta yerini alan yetişkin dişlerinin ömür boyunca kullanılması ideal olsa bile, birden fazla nedenden dolayı diş çekimi gerekebilir.
Bu nedenler arasında en yaygını dişlerin travma ya da çürüme nedeniyle tamir olamayacak kadar hasar görmüş olmasıdır.
Bunun yanı sıra diş hekimleri, özellikle çeneye tam anlamıyla sığmayan çok sayıda dişin bulunduğu ortodonti tedavisi gerektiren vakalarda ağız içinde ön hazırlık için diş çekimini uygun görebilir.
Yine benzer durumlarda diş etinin üzerine çıkmamış dişler, ya da 20’lik yaş dişleri için gömülü diş çekimi müdahalesi gerçekleştirilebilir.
Prosedür
Diş hekimleri ile ağız cerrahları diş çekimi yapabilirler. Diş çekilmeden önce diş hekimi hastaya dişin alınacağı bölgeyi uyuşturmak için bir lokal anestezi enjeksiyonu verecektir.
Diş hekimi dişi kaplayan diş eti ve kemik dokusunu kesecektir. Daha sonra forseps kullanarak dişi kavrayacaktır ve dişi yerinde normalde sabit tutan çene kemiği ile bağlarından gevşetmek için hafifçe ileri geri oynatacaktır. Bazı vakalarda zor çekilen bir diş çok parçalı bir halde çıkarılabilir.
Diş çekimi sonrası kanama doğal ve gereklidir. Genellikle dişten geride kalan oyukta bir kan pıhtısı oluşur. Diş hekimi diş oyuğuna bir gazlı bez yerleştirir ve kanamayı durdurmaya yardımcı olmak için hastaya ısırmasını söyler. Bazı vakalarda diş hekimi çekim bölgesindeki diş etinin kenarlarının düzgün kapanması için kendi kendine çözülebilen bir kaç dikiş atabilir.
Sonrası
Bir diş çekildikten sonra diş hekimi bireyi iyileşmesi için eve gönderir. İyileşme süreci genellikle birkaç gün devam eder. Ağrı kesiciler mutlaka reçete edildiği şekilde kullanılmalıdır. Hem kanamayı azaltmak, hem de diş soketinde bir pıhtı oluşmasını sağlamak için diş hekimi tarafından yerleştirilen gazlı bezi tam üzerinden sıkıca ama nazikçe ısırmak gereklidir. Gazlı bezleri kanı iyice ve bütünüyle emmeden önce değiştirmek gereklidir. Diğer durumlarda gazlı bez pedini diş çekildikten üç ila dört saat sonra orada tutmak gereklidir.
Diş Çekimi Sonrası İyileşme
Diş çekimi sonrasın ilk iyileşme süresi genellikle bir ila iki hafta sürer. Bu süreçte açılan oyuk içinde yeni kemik ve diş eti dokusu büyür. Bununla birlikte, zamanla, bir dişin (veya dişlerin) eksik olması, kalan dişlerin değişmesine neden olabilir, ısırmayı etkileyebilir ve çiğnemeyi zorlaştırabilir. Bu nedenle diş hekimi eksik dişi veya dişleri implant, sabit köprü veya takma dişle desteklemeyi önerebilir.
Yer Tutucu Aparey Kullanımı
Erken kaybedilen süt dişleri ve diğer nedenlerden dolayı yaşanan diş kayıpların uygulanan Yer Tutucu apareyler ileride oluşabilecek diş rahatsızlıklarını önleme açısından oldukça önemli bir tedavi yöntemidir.
Dişlerde yer tutucu apareyler genellikle çocuklarda uygulanan bir yöntemdir. Bunun dışında çürük, diş travması veya enfeksiyon nedeniyle kaybedilen dişlerin yerine de uygulanabilir.
Eğer yer tutucular bu durumda uygulanmazsa bölgedeki boşluk kapanacağından dolayı alttan gelen dişler düzgün bir dizilim oluşturamayacak, dişlerde çarpıklık oluşturabilecektir.