Ağız ve Diş Muayenesi
Kontrol Sırasında
İster çocuklarda ister yetişkinlerde olsun, kontrolün ilk aşaması, hastanın ağız sağlığı durumunun belirlenmesi ve uygun çözümlerin düşünülmesi için röntgen ile bilgilerin toplanması olacaktır. Bir problem olması durumunda tedavi için bir randevu oluşturulur ya da acil müdahale gerekiyorsa müdahaleye geçilir.
Check-up sırasında diş hekimi aşağıdakiler gibi belirli noktalarla ilgilenir:
- Dişlerin genel durumu
- Çürük olup olmadığı
- Diş etlerinin durumu
- Tartar varlığı
Kontrol sırasında hekim hastayı koltukta oturmaya davet eder ve hasta ağzını açtıktan sonra bir ayna kullanarak ağzın genel durumunu görsel olarak inceler. Bu ilk kontrolde olası çürük durumlarının görsel tespiti yapılır.
Çürükler en yaygın ağız hastalığı olmaya devam etmektedir. Çok tatlı yiyen çocuklarda oldukça yaygındır, yetişkinlerde ise dişin sert kısımlarını tahribatı ile karakterizedir. Bu durum zamanla tedavi edilmediğinde, bakterilerin dişteki sinirleri içeren iç kısma kadar ulaşması nedeniyle dişin sinirlerinin alınmasını gerektirebilecek ağrılara neden olabilir.
Çürük kontrolün yanında diş hekimi ağız sağlığı tespit etmek için tartar ve olası diş lezyonlarını da ağız içinde kontrol eder. Bunun dışında diş eti iltihapları da tespit edilir. İster çürük isterse diş eti kaynaklı bir problem olsun, zamanında yapılan düzenli takip ve bakım çoğu zaman hasta için ağrılı durumlardan kaçınmayı mümkün kılar.
Kontrol Sonuçları
Kontrol yapıldıktan sonra hekiminiz size yaşadığınız sorunları anlatabilir mi size uygun çözümler sunabilir. Bu kontrol randevuları gelecekteki ağız hastalıkları o yüzden tespit etmeyi ve dolayısıyla sağlıklarımızı değiştirmeyi mümkün kıldığı için önemlidir.
Çürükl durumunda size bir tedavi önerilecektir, burada önemli olan erken müdahale sonucu diş kaybının önüne geçme şansının bulunmasıdır. Hekiminiz çürüğü temizleyecek, ardından dişin şeklini yeniden oluşturmaya devam edecektir.
Bir diş eti enfeksiyonu durumunda diş hekiminiz enfeksiyonun ilerleyişini değerlendirir ve hareket tarzını belirler. Yine, sorun en kısa sürede ele alınırsa çözülmesi daha kolaydır. Önleyici kontrollerde tartar oluşumunun izlenmesi de olası değişikliği hastalıklarının önüne geçmeyi sağlar.