Ağız Kokusu

Ağız kokusuna ne sebep olur?
- Mide ve yemek borusu arasındaki zayıf iletişim
Bazı hastalarda mide ile yemek borusu arasındaki iletişim yetersiz olduğunda ve tedavi edilmediğinde, yemek borusunun iltihaplanması ağız kokusuna neden olabilir.
- Burun boşluğu ve orofarenks
- Farenjit
Yutak iltihabı genellikle bakteri kökenlidir ve ağız kokusuna neden olan atık ürünler ve maddeler üretir. Farinksin ağız ve buruna yakınlığı göz önüne alındığında, bu iltihap ağız kokusunun nedeni olabilir. Bademcik iltihabında bademciklerin abartılı şişmesi, artan yüzey alanı nedeniyle daha fazla bakteri çeker ve bu da ağız kokusuna neden olabilir.
- Diş
Dişler, tedavi edilmemiş derin çürükler, restorasyonlardaki, kuronlardaki ve köprülerdeki kusurlar nedeniyle sıklıkla ağız kokusunun kaynağı olabilir.
- Diş etleri
Diş etlerinin (diş eti iltihabı) veya diş çevresindeki dokuların iltihaplanması (periodontitis). Tedavi edilmeyen diş eti iltihabı, dişlerimizi kaybetmemize neden olabilecek periodontitisin öncüsü olabilir. Bir diş periodontitten etkilendiğinde, bakterilerin, özellikle de anaerobların belirli bir zamanda ağız boşluğunda çoğaldığı ve ağız kokusuna neden olduğu cepler (diş ile diş eti arasındaki boşluk) oluşur.
- Dil
Gerçekten de, dilin muazzam bir yüzeyi vardır. Yüzeyindeki çatlaklar ve papillalar sayesinde olağanüstü miktarda bakteri barındırabilir. Ağız boşluğunun başka hiçbir yerinde daha büyük bir bakteri popülasyonu bulunamaz. İkincisi, yemek artıkları ve kendilerini yenilemek için pul pul dökülen epitel hücreleri ile birlikte, dilin dorsal yüzeyinde farinkse kadar bulunan sarımsı beyaz tabakanın bileşenleridir. Bu bakteri rezervuarları ve ortaya çıkan ürünler, ağız kokusunun ana ve birincil kaynağıdır.
- Çözüm
Diş hekimine düzenli ziyaretler ve optimal ağız hijyeni, iyi ve sağlıklı bir nefes için gerekli önlemlerdir.